AK ŠKODA Plzeň je třetí nejlepší tým v Evropě

  • Aktuality
  • AK ŠKODA Plzeň je třetí nejlepší tým v Evropě
AK ŠKODA Plzeň je třetí nejlepší tým v Evropě
19.09.2022

Na atletickém Evropském poháru mistrů juniorských týmů ve španělském Castellonu dokázal plzeňský klub to, co nikdo v historii.

AK ŠKODA Plzeň se stala třetím nejlepším atletickým týmem v Evropě. Po covidové pauze obnovila evropská atletika pohár mistrů evropských zemí pro nejlepší juniorské týmy. Původní soutěž nahradil nový systém dynamické atletiky, která je pro diváka i závodníka mnohem atraktivnější. Na základě mezinárodních výsledků mezi roky 2019–2021, kdy byla z pandemických důvodů soutěž přerušena, bylo pozváno dvanáct nejlepších týmů z Evropy. Plzeňská atletika figurovala mezi zúčastněnými na jedenácté příčce.

Hned na úvod dvoudenního klání nejlepších atletických týmů Evropy předvedli plzeňští atleti a atletky malou senzaci v základní skupině. Překvapivě, ale zaslouženě postoupili do super finále. V základní skupině měli škodováci proti sobě týmy z Velké Británie, Norska, Španělska, Švýcarska a Andory. Z dvanácti disciplín, ze kterých se dynamická atletika skládá, dokázali škodováčtí atleti hned 10x skončit do třetího místa. Z toho pět disciplín 100 m př., 110 m př., kouli, dálku a oštěp, dokonce ovládli. Tím si suverénně zajistili postup do super finále.

Ve finálovém klání proti sobě nastoupilo šest nejlepších týmů ze základních skupin.

Velká Británie, Turecko, ČR, Španělsko, Norsko a Dánsko. Plzeňští junioři a juniorky pokračovali ve skvělých výkonech a představení i druhý den. Ve finálových bojích zaznamenali škodováčtí atleti v jednotlivých disciplínách dalších osm umístění v top 3. V celkovém součtu poté vybojovali pro klub i Českou republiku historický úspěch v podobě třetího místa za vítězným týmem z Turecka a druhou Velkou Británií. AK ŠKODA Plzeň se tak rázem stala třetím nejlepším juniorským týmem v Evropě. Chtěli jsme hrozně moc uspět, a to se nakonec povedlo.

Atleti plzeňské Škodovky ukázali při soubojích s nejlepšími týmy Evropy přesně to, co na plzeňské atletice všichni v naší zemi obdivují. Skvělé výkony, úžasnou atmosféru, týmové pojetí a bojového ducha. Toto vše jde díky Atletické akademii, která vytváří pro naše atlety a atletky nejlepší možné sportovní, ale i studijní podmínky včetně moderního zázemí. 

Děkujeme všem, kteří nám fandí a podporují nás. Tohle je obrovský úspěch a odměna pro všechny. 

Děkujeme našim významným partnerům. Stejně tak ostatním, kdo má plzeňskou atletiku rád a podporuje ji v jakékoliv formě.

Obrovské dík patří našim závodníkům, trenérům a fanouškům. Je to doma, lidi.


Sdílet: