Běh Borským parkem 2024

Běh Borským parkem 2024
16.10.2024

Sobota 12. října patřila v Plzni pětapadesátému ročníku Běhu Borským parkem. Ten se v západočeské metropoli poprvé běžel v roce 1970 a ačkoliv v průběhu let doznaly tratě některých změn, v běžeckém kalendáři od té doby nescházel ani jediný rok. Akce byla součástí projektu České unie sportu Tipsport Sportuj s námi.

„Po ránu bylo trochu chladněji, posléze se ovšem vyčasilo a byly moc příjemné podmínky pro běh. Tomu odpovídá i nadprůměrný počet přihlášek, jichž se sešlo 257, což sice není absolutní maximum, ale k naší radosti jsme zaznamenali meziroční nárůst o padesát běžců. Vůbec nejsilněji obsazenou kategorií pak k našemu velkému překvapení byla ta nejmenších dětí, kde se sešlo hned padesát účastníků,“ prozradil Jakub Novák z pořádajícího Sport Clubu Plzeň.

V Borském parku v areálu klubu Slavia VŠ to byly právě nejmladší přípravky na 100 metrů, které zahájily v 10 hodin program. Na opačném pólu byli v rámci části náležející dětem starší žáci, již se představili na trati čítající 2000 metrů v 10,55 hodin společně s mladšími dorostenkami. To starší dorostenky vyběhly po boku mladších dorostenců, všech ženských kategorií a mužů veteránů nad 70 let v 11,10 hodin na tříkilometrovou distanci a závěr obstarali starší dorostenci a zbylé mužské kategorie na šesti kilometrech od 11,20 hodin.

Tempo závodu bylo od začátku značné, až se zdálo, že by mohlo dojít na přání pořadatelů, aby po letech padl rekord Michala Jeránka z roku 1995. Vítezný Jan Škarban z AK Škoda Plzeň za ním však nakonec zaostal o dvacet tři vteřin, když finišoval v čase 21:38,69 min. Na stupně vítězů v absolutním pořadí jej doprovodili Vojtěch Sýkora ze Sport Clubu Plzeň a Adam Korecký za tým Toyota Dolák. Mezi ženami zvítězila absolutně Jana Vojáková z Mílařů Domažlice následovaná Teodorou Chvalovou z Forrest Gump Teamu a Petrou Šmákalovou. Celkově nejlépe umístění muži i ženy získali finanční prémie odstupňované od 1500 Kč pro vítěze po páté, poslední vyhlášené místo.

„Pro větší komfort závodníků jsme tentokrát na startu měli velkokapacitní stan, kde se mohli převléct, a nemuseli tak už zacházet dvě stě metrů do prostor šaten Slavie. Novinkou byla i plně automatizovaná časomíra. Tradičně naopak proběhl prodej občerstvení, které vyrobili naši členové, trenéři a rodiče dětí – především šlo o koláče, buchty, dorty, štrúdly nebo kávu. Celkem jsme vybrali více než třináct tisíc korun, které věnujeme dětskému oddělení Fakultní nemocnice Plzeň,“ uvedl Jakub Novák.


Sdílet: